Dragoş Stanca, director al F5, divizia new media a trustului Realitatea-Caţavencu, este de părere că anul viitor va fi unul de consolidare pentru industria online şi vede o creştere de maximum 10%. În ceea ce priveşte publicitatea în online, Stanca afirmă că online-ul va ajunge la acelaşi nivel cu printul într-un orizont de timp predictibil, respectiv 3-5 ani. capitalo vă prezintă viziunea pe care Sorin Ovidiu Vîntu mizează după ce ieri a decis renunţarea la produsele de pri
Dragoş Stanca, director al F5, divizia new media a trustului Realitatea-Caţavencu, este de părere că anul viitor va fi unul de consolidare pentru industria online şi vede o creştere de maximum 10%. În ceea ce priveşte publicitatea în online, Stanca afirmă că online-ul va ajunge la acelaşi nivel cu printul într-un orizont de timp predictibil, respectiv 3-5 ani. capitalo vă prezintă viziunea pe care Sorin Ovidiu Vîntu mizează după ce ieri a decis renunţarea la produsele de print ale trustului.
capitalo: Cum a fost anul 2009 pentru industria online?
Dragoş Stanca: 2009 a fost un an în care piaţa, sub presiunea crizei, s-a consolidat, în sensul în care playerii locali care aveau deja cât de cât nişte poziţii stabile au reuşit să îşi păstreze cotele de piaţă sau să aibă pierderi minime. Search engine-ul, marketingul au crescut, în opinia mea, chiar dacă nu se vede în raportări. Chiar dacă piaţa, conform estimărilor, a avut o uşoară scădere de până la 15, poate 20%, în ceea ce priveşte advertisingul local, volumul total de bani nu a fost mai mic, ci, dimpotrivă, a fost puţin mai mare. O altă caracteristică a fost creşterea numărului de site-uri măsurate şi monitorizate prin sistemul independent şi validat de industrie care este SATI. Din punctul de vedere al start-up-urilor, au fost mult mai puţine, atât din zona antreprenorială, cât şi din zona companiilor mari, pentru simplu motiv că anul acesta a fost un an mai mult de administrare de bussiness decât de dezvoltare.
capitalo: Cum vedeţi anul viitor?
D.S.: Cred că aici trebuie judecat de la caz la caz, cred că vor exista două categorii de companii, unele care vor miza pe consolidarea poziţiilor deja existente şi care nu vor face mişcări spectaculoase şi companii care vor investi. Sperând că va fi ultimul an al crizei sau ultimul dintre anii răi ai crizei, cu siguranţă vor exista invesţiţii noi făcute la nivel regional, de playeri de afară, dar şi investiţii făcute de playeri locali, care până acum nu au acordat online-ului o importanţă strategică majoră. Mă refer aici la Ringier şi la Adevărul Holding, care din semnalele pe care le transmit, atât din punctul de vedere patronal, cât şi din punctul de vedere al logicii de business, probabil că vor face niste paşi mai hotărâţi în zona asta.
capitalo: Va fi un an de creştere?
D.S.: Eu cred că tendinţa de creştere, mai uşoară decât ar fi trebuit, se va păstra, dar creşterile se vor asemăna cu cele din pieţele mature dinainte de criză, adică probabil vor fi creşteri de 5-10%, nu vor fi creşteri de 30% cum ar fi fost în condiţii de piaţă normale.
capitalo: Când spuneţi creşteri de 5-10% vă referiţi la ce?
D.S.: Ma refer, în principal, la zona de advertising şi piaţa clasică de Internet, dar pe anumite sectoare sunt convins că vor fi creşteri mai mari. Nu există raportări foarte clare legate de piaţa de gambling, unde cifrele variază foarte mult, la piaţa de e-commerce, unde există nişte estimări, dar nu sunt extrem de clare. Volumul de bani care circulă prin mediul virtual e mult mai mare decât advertising-ul care e foarte des monitorizat, contorizat şi raportat.
capitalo: Care sunt oportunităţile în criză pe online?
D.S.: Criza e un lucru rău, pentru orice piaţă şi în orice moment istoric vorbim. Criza a obligat managerii, printre care mă număr, să fie mult mai precauţi în a angaja investiţii majore, s-a mai aşezat piaţa şi cred că ne-a grăbit un pic procesul de maturizare. Având în vedere că televiziunea, dar mai ales radioul, outodoor-ul şi îndeosebi printul au scăzut dramatic anul acesta, vorbim de scăderi de 50-60% în unele zone ale printului, iar online-ul a scăzut foarte puţin sau a rămas pe pe loc, practic paradoxul crizei la care asistăm conform teoriei mele şi nu numai a mea este că s-a grăbit procesul ireversibil de mărire al market share-ului online-ului în totalul feliei de publicitate de pe piaţă.
Dacă stăm să adunăm nu doar banii care îi produc playerii locali, ci şi banii pe care îi produc playerii mondiali care acţionează pe piaţa din România, probabil că vorbim de un volum de până în 25 de milioane de euro anul acesta care au circulat prin advertisingul online raportat la o piaţa totală de 350 de milioane de euro. Rezultă un procent undeva la 6-7%, care e dublu faţă de anul trecut şi care duce online-ul la acelaşi nivel cu outdoor-ul şi probabil peste radio şi cinema.
capitalo: Trend care se va menţine şi la anul?
D.S.: Trend care nu va fi cu mult diferit anul viitor, adică predicţiile care vorbesc despre faptul că online-ul va ajunge la acelaşi nivel cu printul într-un orizont de timp predictibil, respectiv 3-5 ani este extrem de realist. Probabil vorbim în momentul ăsta de un 20% care îi aparţine printului din totalul banilor care sunt pe piaţă, aş putea pune pariu pe o sumă consistentă că în maximum 5 ani Internetul va ajunge la acel nivel muşcând în primul rând din cota de piaţa a publishingului tipărit.
capitalo: Va dispărea publicitatea pe print în favoarea celei online?
D.S.: Cu siguranţa că nu va dispărea, dar lucurile se vor nuanţa foarte mult. Primele care vor fi lovite şi care de fapt au deja probleme majore sunt cotidienele generaliste. Consumul de ştiri a devenit „comodity” şi România are o ofertă de ştiri de zi cu zi în format audio-vizual şi online foarte puternică. Nu cred ca va fi atât de tare afectată, dar va fi afectată şi industria publishing-ului glossy. Pe termen foarte lung, însă, opinia mea, susţinută şi de nişte ani de muncă în publishing-ul tipărit, este că publicitatea pe suport tipărit va deveni din ce în ce mai redusă.
capitalo: Cât de importantă este rata de penetrare a Internetului?
D.S.: Este esenţială, este la fel ca rata de penetrare a apei calde sau a medicamentelor. Este pe acelaşi palier cu curentul electric şi cu alte necesităţi. În câţiva ani, vor fi puţini oameni care să îşi imagineze existenţa fără Internet.
capitalo: Cum se situează ţara noastră din punct de vedere al online-ului faţă de celelalte ţări din regiune?
D.S.: Nu stăm grozav, stăm mai bine ca Republica Moldova. Tendinţele sunt destul de favorabile, ritmul de creştere nu este tocmai cel pe care ni-l dorim din punctul de vedere al infrastructurii tehnice şi aşa mai departe, dar se vorbeşte de o rată de penetrare a Internetului de 25-30% din care peste jumătate broadband, ceea ce e interesant ca şi fenomen pentru că am sarit o etapă dial-up-ul, oamenii şi-au luat direct broadband.
De asemenea, Internetul mobil începe să fie din ce în ce mai accesibil şi după cum se văd şi campaniile marilor companii de telecomunicaţii se pune destul de mare accent pe acest feature, prin urmare într-un orizont de 3 ani rata de penetrare a Internetului va depăşi 50% moment în care se va putea vorbi de bani adevăraţi şi de business adevărat în zona de online. Câtă vreme rata de penetrare a Internetului este jumătate din populaţie rămânem într-o zonă de semi-nişă, nu e încă o zona unde se poate face volume importante de bani. Majoritatea companiilor de online din România nu fac un profit fantastic.
capitalo: Cum comentaţi faptul că publisherii încep să îşi creeze departamente de vânzări online?
D.S.: Având în vedere că noi am fost printre primii care am făcut mişcarea asta nu pot să zic că e o idee proastă pentru ca m-aş autocritica. Ca filosofie de business este o mişcare logică. Este o diferenţă între un departament intern de vânzări online şi o regie de publicitate. Pentru un departament de vânzări online în momentul în care ajungi la un anumit volum de trafic face sens să ai un departament de vânzări online şi să nu dai site-urile în vânzare unei regii. De la un nivel încolo face sens şi să faci o regie care să îţi asigure o reţea mai mare pe anumite targeturi.
capitalo: Ce părere aveţi de recentele tranzacţii de pe piaţa online, Naspers-Autovio, 3TS Cisco Growth-Internet Corp?
D.S.: E un semnal bun. Trebuie făcută o mică diferenţă între ce înseamnă tranzacţia de la Internet Corp, unde este vorba de un fond de investiţii care a venit, a băgat nişte bani şi o să iasă vânzând sau mărindu-şi participaţia, şi o achiziţie de genul autovio. Mişcarea făcută de Naspers mi se pare destul de bună, chiar dacă pentru mulţi este inexplicabil, având în vedere cum arată site-ul. Este un brand important şi este la o structură tehnică care corespunde nivelului de cunoştiinţe tehnice şi pretenţiilor targetului vizat. În ceea ce priveşte Internet Corp, cred că e o mişcare înţeleaptă mai ales că zona de publishing a fost destul de afectată, iar o infuzie de capital de peste 2 milioane de euro în acest moment le permite nu doar să rămână în piaţă, ci şi să continue dezvoltările.
capitalo: Vedeţi astfel de investiţii din partea companiilor străine şi în 2010?
D.S.: Cu siguranţă vor fi. Având în vedere că în România, în ciuda crizei, Internetul creşte, nu avem cum să nu asistăm şi în continuare la mişcări de acest tip. Sunt convins că discuţii au loc şi în acest moment şi că oamenii se uită spre zona asta, la fel cum sunt convins că putem asista la noi lansări atât pornite din interiorul ţării cât şi ale unor reţele din afară.
Sunt multe care s-au întâmplat şi care au loc pe piaţă, tranzacţii care nu sunt atât de vizibile şi atât de mediatizate. De exemplu, dacă am face o analiză pe piaţa de gambling ar fi foarte interesant. Acolo sunt nişte bani despre care nu vorbeşte nimeni şi sunt nişte playeri mondiali care activează în România, au skinuri traduse în limba română, atât pe pariuri sportive cât şi pe cazino şi pe poker. Oamenii aia iau nişte bani de la noi şi nu iau un milion de euro, iau nişte zeci de milioane de euro pe an.
capitalo: Ce proiecte aveţi în plan să lansaţi în viitorul apropiat?
D.S.: Strategia F5 este de consolidare a poziţiei de leadership pe care o avem pe zona de ştiri, vom continua dezvoltarea portalului realitateaet, atât din punctul de vedere al conţinutului cât şi din punct de vedere al serviciilor pe care la va oferi utilizatorilor săi.
capitalo: Ce trebuie să faci să ai succes în online?
D.S.: Cred că principalul ingredient al succesului în online este fantezia combinată cu momentul oportun de lansare al anumitor produse. Momentul este extrem de important. Dacă e să privim retrospectiv, YouTube a apărut în momentul în care rata de penetrare a Internetului a fost suficient de mare, volumul de conţinut video a fost suficient de mare, prin urmare fantezie şi momentul potrivit cred că sunt principalele ingrediente.
Dragoş Stanca, managing director F5 Realitatea-Caţavencu
Dragoş Stanca este managing director F5 şi membru al board-ului care conduce grupul Realitatea-Caţavencu. Lucrează în presă din 1995. În 2004 a devenit general manager Publimedia. În 2007 s-a alăturat grupului Realitatea-Caţavencu şi apus bazele diviziei Business media. Din octombrie 2008, s-a dedicat exclusiv managementului operaţiunilor new media şi a fondat F5, un proiect de consultanţă şi investiţii online. În prezent, Dragoş Stanca se află la conducerea F5, după ce în ianuarie 2009 a transferat în cadrul acestei companii toate operaţiunile new media ale trustului Realitatea-Catavencu, atât pe zona de web development, cât şi online publishing, servicii web şi e-commerce.