Raport: Spionajul practicat de NSA, pretext pentru a limita libertatea de exprimare pe Internet
Raport: Spionajul practicat de NSA, pretext pentru a limita libertatea de exprimare pe Internet
Libertatea de exprimare pe Internet a avut de suferit în 2014, după ce mai multe state au folosit drept pretext programele de supraveghere americane pentru a înăspri cenzura, potrivit unui raport al organizaţiei Freedom House.
Libertatea pe Internet a fost limitată în 36 din cele 65 de state analizate, anunţă organizaţia.
Potrivit raportului, guvernele au folosit în unele cazuri dezvăluirile privind programele de supraveghere ale NSA pentru a justifica iniţiativele vizând controlul utilizatorilor de Internet.
"Unele ţări adoptă legi care legitimează represiunea deja existentă şi consideră disidenţa online drept infracţiune", subliniază Freedom House.
"Tot mai multe persoane sunt arestate din cauza activităţii lor pe Internet. De asemenea, se fac multe presiuni asupra presei online care trebuie să-şi cenzureze singură conţinutul sau este ameninţată cu acţiuni în justiţie", denunţă raportul.
Iranul este statul care respectă cel mai puţin libertatea pe Internet, potrivit Freedom House, fiind urmat de Siria, China, Cuba, Etiopia şi Uzbekistan.
Doar 19 dintre ţările analizate respectă pe deplin libertatea pe Internet, cel mai bun scor obţinându-l Islanda şi Estonia. Treizeci şi una de ţări respectă parţial libertatea pe Internet, iar alte 19 nu o respectă.
Totuşi, în majoritatea statelor se observă o diminuare a libertăţii pe Internet, informează Freedom House, adăugând că 41 de state au adoptat sau au propus legi ce limitează libertatea de exprimare în mediul online.
Cea mai dure măsuri pentru limitarea libertăţii pe internet au fost luate în Turcia şi în Rusia. În cazul Rusiei, raportul citează numeroase legi noi prin care prevăd blocarea conţinuturilor online şi urmărirea penală a persoanelor pentru disidenţă politică.