Yahoo a anunțat că a oprit accesul la serviciile sale în China, devenind cea mai recentă companie americană de tehnologie care a părăsit țara asiatică.
Accesul la multe dintre funcțiile Yahoo din China a dispărut din 2013, inclusiv cele de e-mail și știri. În 2015, Yahoo și-a închis biroul din Beijing și a terminat aproximativ 300 de locuri de muncă.
Yahoo se alătură astfel rețelei de socializare LinkedIn a Microsoft, care a anunțat luna trecută că va părăsi China din cauza unui „mediu de operare semnificativ mai provocator și a cerințelor mai mari de conformitate în China.
Yahoo rămâne dedicat drepturilor utilizatorilor noștri și unui internet gratuit și deschis. Mulțumim utilizatorilor noștri pentru sprijinul acordat. (comunicat al companiei)
Operațiunea în China a prezentat de mult timp numeroase provocări pentru companiile private din afară, dar președintele chinez Xi Jinping a orchestrat o represiune de reglementare radicală asupra industriilor tehnologiei, educației, jocurilor de noroc și divertismentului în ultimele luni, care a șters o cantitate imensă de valoare de piață de pe cele mai mari firme din China.
Cel mai recent plan cincinal al țării include promisiuni de consolidare a regulilor care să restrângă comportamentul monopolist și să reglementeze inovația tehnologică. Autoritățile au cerut, de asemenea, acțiuni mai ferme în domeniul legal, care să ia măsuri în domeniile „intereselor vitale ale oamenilor”, inclusiv servicii financiare, educație și îndrumare.
Yahoo a fost cândva printre cele mai mari companii de tehnologie din lume, dar influența sa s-a diminuat drastic în ultimul deceniu. Mai mulți directori executivi au încercat să transforme compania, dar în cele din urmă nu au reușit să recâștige cota de pe piețele de căutare și publicitate pe care Yahoo a dominat cândva. A fost cumpărat recent de Apollo Global Management de la Verizon, ca parte a unei tranzacții de cinci miliarde de dolari.
Compania a fost un investitor timpuriu în gigantul chinez de comerț electronic Alibaba. Câțiva ani mai târziu, compania a returnat acționarilor 3 miliarde de dolari după ce a vândut aproximativ jumătate din participația sa masivă din Alibaba pentru 7,1 miliarde de dolari.